Trädgårdar och trädgårdsdesign

Efter att ha lämnat trädgården själv en tid kan vi nästan få en känsla av att den straffar oss med sin röriga uppsyn. Det är lätt att tänka att allt arbete under vår och försommar varit förgäves. Men så är det inte alls! Trädgården kommer samarbeta villigt med dig när du är hemma igen och snabbare än du tror känns din gröna oas inbjudande och fin igen!

Av Katarina Kihlberg

Att komma hem till trädgården efter semestern eller annan lite längre bortavaro kan vara nedslående. Medan du har varit borta har växtligheten levt loppan och busat till det ordentligt. Gräset ser lika bortglömt ut som det är, rabatterna växer över alla breddar, framförallt på ogräsfronten, vackra rosor döljs av alla de som hunnit blomma över och i köksland eller odlingslådor råder ett grönskande kaos.

Nu är det lätt att känna trädgårdsstressen smyga på, men det tycker jag inte du ska tillåta! Här kommer fem tips på hur du tar dig an din semesterbusiga trädgård:

1. Fixa i ordning en grön paushörna

Börja med att göra fint på ett litet ställe där du trivs och har en plats att sitta. Hit går du för mysiga pauser när andan faller på och rygg och ben behöver det.

2. Klipp gräset

Inget drar ner helhetsintrycket i en trädgård så effektivt som en högvuxen villagräsmatta. Så snart du kan så kommer resten av trädgården kliva fram i ett mycket fördelaktigare ljus. Blir det stora klumpar med gräsklipp kan du köra över dem en gång extra med gräsklipparen så blir det fin gratisgödning som snart försvinner ner i marken.

3. Dela upp trädgården i sektioner

Du kan välja att dela in trädgården i fysiska sektioner, som framsida, södra hörnet, dammen, altanen, eller i växtslag som rosor, perenner, sommarblommor och grönsaker. Gå över och snygga till en sektion i taget, ge den din tid och ditt engagemang och bry dig inte om resten just då utan det får vänta till nästa dag, helg eller när du nu har tid och lust.

4. Klipp bort överblommat och risigt

En skön syssla i trädgård och på balkong är att strosa runt med en sax eller sekatör och en hink och klippa bort vissna blommor och blad. Perenner kan bjuda på en extra blomning om allt visset klipps bort och sommarblommor producerar massor med nya knoppar om du ansar bort det blommor som har gjort sitt.

5. Snygga till krukor och entré

Klipp bort allt visset i dina krukor och ge växterna näring och kanske lite ny jord. Är krukorna helt vissna behöver det inte kosta mycket så här års att köpa nya sommarblommor. Fräscha till i dina krukor och gör snyggt vid trappor och entréer så känner både du och dina besökare sig välkomna!

 

Augusti är prydnadsgräsens högtid. De står nu i sin prakt och gör trädgården till en härlig plats att vara i! De sorter som blommar brukar göra det nu med olika slag av plymer och vippor.

Klicka för större bild

  • Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum, 'Rubrum', gult penningblad och palettblad.
    Foto: Blomsterfrämjandet

  • Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum, 'Rubrum', palettblad och silvernjurvinda i entrén.
    Foto: Blomsterfrämjandet

  • Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum,, med höstvackert borst. Foto: Blomsterfrämjandet

  • Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum, 'Rubrum', gult penningblad och palettblad.
    Foto: Blomsterfrämjandet

  • Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum, 'Rubrum', palettblad och silvernjurvinda i entrén.
    Foto: Blomsterfrämjandet

Inspiration från Blomsterfrämjandet
Det finns mängder av olika prydnadsgräs att välja mellan. En del är ettåriga, andra är perenna. Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården.

Gräs i rabatt och kruka

Stora gräs passar allra bäst som solitärer, mitt i gräsmattan eller kanske intill en stor sten. Lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten medan de lägsta fungerar fint som kantväxter.

Gräs gör sig också fantastiskt bra i krukor och urnor av alla de slag och fungerar både i entrén, på terrassen eller varför inte på balkongen. Tänk på att ge de större gräsen gott om plast i krukan.

Prydnad året om

Gräsens största fördel är att de är vackra året om, från det att de första bladspetsarna tittar fram ända tills de dekorativa axen slår ut. Prydnadsgräsen ger trädgården både lugn och liv och få saker skänker trädgården sådan skönhet som när gräsen vajar i vinden. Hela vintern fortsätter de skänka glädje med rimfrost som glittrar och bildar stjärnor i axen, samtidigt som de fungerar som en trygg tillflyktsort för alla fåglar.

De flesta prydnadsgräs är dessutom lättodlade och har sällan problem med skadedjur eller sjukdomar.

Klipp prydnadsgräs på våren!

Har du valt att plantera ett flerårigt gräs ska du inte klippa ner det förrän på våren. Klipps de på hösten mister man hela vintertjusningen och de ruttnar lätt bort av regn och snö som rinner rakt ner i plantan.

Läs noggrant på etiketten hur just det gräs du valt vill växa och om det är flerårigt eller inte.

I augusti lyfter vi lite extra på hatten för:

Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum

Fjäderborstgräset är ett luftigt och mycket vackert annuellt gräs som blir dryga halvmetern högt. Det utvecklar graciösa skimrande vippor som blir tjusigt vita, röda- eller kopparskimrande beroende på sort.

Fjäderborstgräset är ett värdefullt prydnadsgräs som är mycket användbart och fungerar både i rabatt, kruka, som snitt och eternell.

I rabatten är fjäderborstgräset ett vackert blickfång, särskilt om det planteras i en grupp om flera. I kruka fungerar det utmärkt både som solitär eller att kombinera med sommarblommor eller perenner. Fjäderborstgräset kan också användas som eternell och då väntar du med att skörda tills axen är fullt utvecklade.

Så lyckas du med fjäderborstgräset

Vid plantering i rabatt ska jorden vara näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad

Planteras på solig, varm och vindskyddad läge.

Vattna regelbundet i kruka, men låt jorden torkar upp mellan vattningarna.

Krusmyntagården är ett doftande örtparadis ca 10 från Visby på Gotland med en hisnande vacker utsikt över havet. Här botaniserar vi bland kryddväxter, läkeväxter, trolldomsörter, färgväxter, spånadsväxter och bibliska växter. Det finns cirka 200 olika växter i kryddgården som är anlagd i gammal klosterstil med rutor och korsgångar.

Krusmyntagården odlar helt giftfritt, endast naturgödsel används och inga giftiga besprutningar förekommer.

Doft & humlesurr

I örtagården kan man slå sig ner en stund på någon av bänkarna och njuta av dofterna från kryddväxterna, se på de fladdrande fjärilarna och flitiga humlor och bin och lyssna till havet. Det finns också ett café om man skulle bli fikasugen.

Kryddboden erbjuder ett stort sortiment av kryddor och egna kryddblandningar. Där finns även lite gotländska livsmedel, till exempel den berömda salmbärssylten som är ett måste till saffranpannkaka!

Jag visar några läckra bilder från Krusmyntagården som inspiration!

14 Aug 2012